<We_can_help/>

What are you looking for?

>Ramón Masats
speaker_info

About The Speaker

Ramón Masats

Caldes de Montbui, 1931

Descobreix la fotografia durant el servei militar i decideix inscriure’s al Cercle Fotogràfic del Casino de Terrasa i a la Societat Fotogràfica de Catalunya com un aficionat més. Coneix a fotògrafs de la talla de Xavier Miserachs, Oriol Maspons i Ricard Terré, amb els quals va exposar les seves primeres fotografias el 1957. Aquest mateix any es trasllada a Madrid per a treballar com a reporter en Gazeta Ilustrada, la major publicació gràfica del moment. És l’any de la seva explosió professional i d’una collita superba en el terreny creatiu. El seu treball sobre els Sanfermines comença a donar fruit en forma d’imatges inoblidables i la seva pertinença al grup AFAL liderat per Pérez Siquier li obre camins de reconeixement a Europa.

Ingressa a la Reial Societat Fotogràfica de Madrid on impressiona el vigor personal i creatiu del seu treball. Recorre Espanya amb encàrrecs per a publicacions com a Gazeta Ilustrada, Mundo Hispánico, i Ya.

Crea al costat de Ontañón, Cualladó, Paco Gómez, Leonardo Cantero i Rubio Camín el grup La Palangana, una espècie de surcursal castissa i contestatària de la fotografia oficial, tal vegada el ressò madrileny de l’operant grup AFAL.

El 1962 publica el llibre Neutral Corner (Lumen) amb textos d’Ignacio Aldecoa que va suposar una fita editorial per la seva excel·lent conjunció de literatura i llenguatge fotogràfic. Un llibre en el qual va explorar el món de la boxa en clau sensorial.

L’any següent publica un compendi del seu treball sobre els ‘sanfermines’. Amb ell rep el premi Ibarra al llibre millor editat.

En 1964 publica Viejas Historias de Castilla la Vieja, amb textos de Miguel Delibes. Aquests tres llibres constitueixen el màxim llegat d’aquesta primera etapa de Ramón Masats en la seva trajectòria com a renovador del llenguatge fotogràfic del reportatge.

Des de 1965 i fins a 1981 es va dedicar a la realització de cinema i televisió. D’aquesta etapa destaquen els documentals El que enseña, La España de los contrastes i Canarias: un paraíso surgido de las aiguas, premiats en diversos certàmens. Per a Televisió Espanyola dirigeix també les sèries Conozca usted España, Los ríos, Si las piedras hablaran, i Raíces y música entre les més conegudes. Per al cinema realitza el llargmetratge Topical Spanish.

La seva tossudesa solitària i independent li fa tornar al món de la fotografia per a realitzar, amb l’editorial Lunwerg, tota una col·lecció de llibres entre els quals destacariem Nuestro Madrid, España diversa, Al Andalus i Toro.

El 1999, li dediquen la seva primera exposició retrospectiva al Cercle de Belles arts de Madrid. El 2001 li atorguen el premi de fotografia de la Comunitat de Madrid i el 2004 el Premi Nacional de Fotografia.

PONÈNCIA

HOMENATGE A RAMÓN MASATS

Una conversa entre Chema Conesa i Ramón Masats

Ramon Masats acaba de complir 91 anys i hem decidit dedicar-li un homenatge a la seva trajectòria coincidint amb el nostre desè aniversari. En aquest homenatge mantindrà una conversa amb el seu comissari i amic Chema Conesa i junts repassaran tota la seva trajectòria humana i professional a través de la projecció de part la seva obra, el seu arxiu íntim i la seva bibliografia. Comptarem a més amb persones del seu entorn afectiu i professional que participaran amb la seva adhesió a aquest merescut homenatge.

Foto: Imma Cortés