<We_can_help/>

What are you looking for?

>Tomeu Coll
speaker_info

About The Speaker

Tomeu Coll

Mallorca, 1981 És diplomat en Fotoperiodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, després de formar-se en realització cinematogràfica. El seu treball es troba a meitat de camí entre la fotografia documental, personal i artística o d’autor. Actualment es fotògraf freelance, i treballa per a mitjans internacionals com Stern, Der Spiegel, L’Illustré, DPA, The Guardian o LFI, entre d’altres. El seu treball ha estat sel·leccionat a varis festivals de fotografia tals com Circulation(s) a Paris, o Winter Festival a Sarajevo. I l’any 2014 va ser nomenat com a fotògraf emergent per la revista Smithsonian dels Estats Units. Ha realitzat exposicions individuals a diferents ciutats com Nova York, Barcelona, Colònia, Roma, Palma, Brussel.les, etc. Recentment ha publicat un llibre amb l’editorial Kehrer Verlag, i continua treballant amb la fotògrafa Donna Ferrato en els tallers de la sèrie The Eye.

PONÈNCIA

MÉS ENLLÀ DE LA REALITAT

Tomeu Coll farà un repàs a la seva trajectòria professional, desde els seus inicis i la seva experiència com a fotoperidista (o la importància de trobar nous camins per a la formació fotogràfica), així com dels seus projectes a Rússia, Xile o Nova York però passant, sobretot, per l’edició final del seu treball Males Terres realitzat integrament a Mallorca. També parlarà de la relació de la fotografia i el territori, i de les conseqüències dels temps que ens pertoca viure, tot cercant sempre altres maneres de veure les diferents realitats que ens envolten.

 

TALLER

FOTOGRAFIA ESTIL GONZO

Fa cinc anys, Tomeu Coll i Donna Ferrato, van llançar una estranya sèrie anomenada The Erotic Eye Trilogy. La idea era encoratjar a les persones a exigir més de si mateixes quan fotografien, a córrer majors riscos, a abandonar les seves zones de confort. Aprendre a profunditzar amb la gent sense aprofitarse de ningú. No és fàcil. Fer fotografies increïbles sense la fam de ser publicat o de guanyar diners. Com fer fotografies potents per a la nostra pròpia satisfacció.

La forma en què Coll i Ferrato són capaços de provocar respostes carregades d’emoció als seus estudiants és a través de la pràctica lliure del periodisme Gonzo. Bàsicament, gonzo és un estil singular de fotoperiodisme sense pretensions d’objectivitat. Explicar històries a través d’una narrativa en primera persona. Es creu que la paraula “gonzo” es va utilitzar per primera vegada el 1970 per a descriure un article de Hunter S. Thompson, qui més tard en va popularitzar l’estil.

La clau està a ensenyar a la gent formes de familiaritzar-se amb les matèries sense travessar cap línia de decència. Ensenyem l’art d’escoltar i observar mentre experimentem la complexa realitat dels altres. Com ser respectuós sense deixar de crear espais on les persones se sentin lliures de ser elles mateixes sense sentir-se jutjades, o sexualment assetjades.

El treball principal de Coll i Ferrato és trobar persones reals que vulguin participar en els tallers. persones segures de si mateixes i capaces de compartir les seves històries amb els fotògrafs. És per això que els fotògrafs han d’aprendre a ser sensibles i respectuosos dels drets dels altres.

Viure en família té alts i baixos. A vegades són problemes de personalitat. De totes maneres l’objectiu dels tallers és ensenyar a la gent a pensar com a veritables fotògrafs.

El repte era com fer fotografies eròtiques amb persones reals en situacions reals sense dir-los què fer. En altres paraules, estar allà amb una càmera amb la finalitat d’aprendre quelcom nou i amb bellesa sense dominar o ferir a ningú.

No fer mal és el codi d’honor amb què explorem el món a través de les nostres càmeres.