<We_can_help/>

What are you looking for?

>Paco Gómez García
speaker_info

About The Speaker

Paco Gómez García

Gómez va estudiar enginyeria de Camins, Canals i Ports, encara que mai va exercir la seva professió. Des de 1996 es dedica al món de la imatge i actualment compagina la seva labor de fotògraf amb la d’escriptor, comissari i dissenyador d’exposicions, i coordinador de projectes editorials. Durant nou anys va treballar de positivador en el laboratori de Castro Prieto a Madrid, on va tenir un contacte directe amb els mestres de la fotografia espanyola.
Ha participat en les fundacions de la República No Fotos, de l’edició de projeccions digitals PROYECTA i del col·lectiu NOPHOTO. Entre els seus premis destaquen el premi de fotografia INJUVE 2001, el fotògraf revelació PhotoEspaña 2002 i el premi revelació al col·lectiu NOPHOTO a PhotoEspaña 2006. El 2003 obté a Praga la beca Kafka Society i el 2013 la beca Fotopress al projecte This is Spain de NOPHOTO. Actualment és tutor de projectes del Màster de fotografia de l’escola LENS.

Està especialitzat a fer treballs corporatius per a empreses d’enginyeria i arquitectura. Ha realitzat llibres de viatges, així com reproduccions de peces d’art per a galeries i institucions. El 2012 funda l’editorial FRACASO BOOKS i publica Els Modlin, un llibre autoeditat a mig camí entre la fotografia i la literatura, Projecte K. (2016) i Tornaràs a l’Antàrtida (2017). El 2020 acaba d’editar Wattebled o el rastre de les coses, una novel·la que narra la cerca d’un fotògraf anònim francès a partir d’unes plaques comprades a El Rastro de Madrid.

El seu treball fotogràfic personal té una marcada influència dels somnis, l’arqueologia, els records, la literatura i el cinema. Les seves sèries fotogràfiques tenen una tendència a qüestionar-se els límits de la realitat, utilitzant els missatges ocults de les fotografies i la recerca documental per a la construcció d’històries. La seva obra es va distanciant poc a poc de la fotografia buscant terrenys més híbrids relacionats amb la recerca històrica i la literatura.

Ha realitzat més de cinquanta exposicions individuals i col·lectives a Espanya, la Xina, Anglaterra i als Estats Units. Dirigeix el Ministeri de la Imatge Perduda destinat a la recuperació de fotografies en mercats ambulants i la reivindicació dels fotògrafs amateur. I des d’octubre de 2020 és assessor de compres de la col·lecció de fotografia de l’Ajuntament d’Alcobendas.

PONÈNCIA

LA IMATGE PERDUDA: TÈCNIQUES PER A LA REANIMACIÓ DE FOTOGRAFIES

Els àlbums familiars, els arxius públics, els mercats i fins i tot les escombraries són una font inesgotable de fotografies amb les quals podem desenvolupar projectes creatius. En el món actual, governat per les xarxes socials, saturat per imatges digitals que semblen replicar-se unes a les altres i a les que amb prou feines parem atenció, proposem una mirada al passat. La reflexió al voltant de l’arxiu pot portar-nos a reanimar fotografies oblidades per donar-los una nova oportunitat i generar projectes fotogràfics singulars.

La xerrada disseccionarà cinc projectes fotogràfics de l’autor que treballen  la imatge d’arxiu des de diferents perspectives.

TALLER

LA IMATGE PERDUDA

Les persones assistents al taller podran proposar fotografies oblidades, individualment o en grup, d’arxius propis o aliens, per envers les tècniques de reanimació suggerides treballar en grup fórmules per a retornar-les de nou a la vida i establir directrius per a desenvolupar projectes personals.

És preferible que aquestes imatges no siguin aïllades, poden ser àlbums o còpies en paper amb suficient cos per a poder despertar la imaginació.