<We_can_help/>

What are you looking for?

>Jorge Fuembuena
speaker_info

About The Speaker

Jorge Fuembuena

Saragossa, 1979

Becari artista de la Casa de Velázquez (Acadèmie de France à Madrid) i de L’Accademia di Spagna a Roma. És professor de fotografia a l’Escuela Sur (fundada per la Fàbrica i el Cercle de Belles arts de Madrid), al Màster Internacional Photoespaña (PIC.A), a l’Istituto Europeu di Design (IED), i a l’escola Lens, també ha impartit nombroses Masterclass en Universitats com Nebrija, Carles III, TAI o Arte10. Ha estat convidat com a ponent en el Seminari de Fotografia d’Albarracín o a les Trobades de Fotografia de Gijón.
Ha participat en el prestigiós programa internacional Plat(t)form 2013, comissariat pel Fotomuseum Winterthur (Suïssa). Presenta el seu treball en Head On Photo Festival 2021 (Austràlia), Imago Lisboa 2021, Kranj Photo Festival 2021 (Eslovènia), PhotoZurich International Art Festival 2020 (Suïssa), Grand Prix Lodz Fotofestiwal 2020 (Polònia), Athens Photo Festival 2017 (Grècia), Kaunas Photo 2017 (Lituània), Festival Internacional de Fotografia de Arlés Voies Off 2015 (France), Paraty Em Focus 2013 (el Brasil), al Festival Internacional de fotografia de Pingyao 2015 (la Xina), al Festival Encontros Dona Imagem 2012 (Braga, Portugal), al Festival Internacional de fotografia i Arts Visuals Photoespaña 2013, 2015, 2021, Bitume Photofest a Lecce (Itàlia) el 2016, PalmaPhoto 2013 (Palma), Austro Sino Arts Program 2012 (Pequín, la Xina), Lents Museum Linz (Àustria), MataderoMadrid, La Casa Encendida de Madrid, MUVIM (València), Sala Vimcorsa (Còrdova), Getty Gallery (Londres) el 2014, FLORA Ars and Natura (Colòmbia), Es Baluard (Mallorca), Bòlit (Girona), Arts Santa Mònica (Barcelona), CDAN (Osca), la Real Académia de Bellas artes de Sant Fernando (Madrid) o el Centro Niemeyer (Avilés).
És un dels autors seleccionats per a l’exposició Context Crític: Fotografia espanyola del s. XXI, comissariada per Museology, a la Tabacalera (Madrid. 2013) i participa a l’exposició NEW SPANISH PHOTOGRAPHY_Visions beyond borders (Nova York i Washington, 2014). El 2017 és seleccionat per a l’exposició col·lectiva Recent Fotografia d’autor a Espanya, un cert panorama, a Canal Isabel II (Madrid). Està inclòs com a autor en el llibre Diccionari de fotògrafs espanyols: del s.XIX al XXI que La Fábrica editorial presenta el 2014. El seu treball es presenta així mateix en Biennals com Fotoseptiembre 2011 (CCEMEX. Mexico D.F), Fotonoviembre 2011 (Fundació Mapfre, Tenerife), la Biennal de Casablanca 2012, la V Biennal d’Art Contemporani Fundació ONCE, la Photo Biennale 2016 al Museu de Fotografia de Tesalonika (Grècia) o a la Trienale de Milà en el Museu de Fotografia Contemporània, i en Fires Internacionals d’art contemporani com Paris Photo 2021, Volta Basel 2021, ARCO 2021, JustLX Lisboa 2018, The Solo Proyect 2017, Art Basel 2015, Premi Miami 2015, Off Photo Paris 2015, Just Mad 2014, Summa 2013, Estampa 2013 i 2021, Swab 2013, Arte Santander 2014 o Foro Sur 2014.
Entre altres el seu treball ha estat premiat amb el Premi Biennal de Fotografia Contemporània Pilar Citoler 2019, el Premi de la Fundació Enaire 2019, el Premi Campocerrado a la Fira Estampa 2021, Generaciones Caja Madrid 2011, al Festival Internacional d’Arts Visuals Emergent 2010, Premi OCEMX 2011 (Mèxic D.F), Premi Foto ARCO 2010 i medalla d’Or al Prix PX3 2012 (París, França), Premi Santa Isabel de Portugal de Fotografia 2008, IPA Competition (Lucie Foundation, NYC) i ha rebut beques com la de la Fundació Santa María de Albarracín de fotografia 2010, la del Encontro d’Artistes Novos Cidade Dona Cultura 2011, la beca Vegap, o la beca de l’Istituto Europeu di Design per a cursar el Màster Europeu de fotografia d’autor el 2013.
Està representat actualment per les galeries Max Estrella (Madrid), Galerie Frey (Viena. Àustria), Antonella Cattani (Bozen. Itàlia), Addaya Art Contemporani (Mallorca), La Casa Amarilla (Saragossa), Photential (Rússia/Espanya), i l’agència internacional Plainpicture amb seus a Nova York, París, Londres i Hamburg.
La seva obra es troba present en nombroses col·leccions privades i públiques com la Col·lecció Spallart, la Col·lecció Nancy Novogrod, la Col·lecció Polly Meyer, la col·lecció Jessica Levy, la col·lecció Rafael Tous, la col·lecció Los Bragales, la col·lecció DKW, la Col·lecció Alcobendas de fotografia, la col·lecció Kells, la col·lecció AENA o Campocerrado.

PONÈNCIA

CONSTRUIR MONS FOTOGRÀFICS

L’espai comença perquè mirem més enllà d’on estem, més enllà de nosaltres.

El que sempre m’atreu és la noció de paradoxa. Sempre m’ha interessat més com construïm nosaltres la realitat que la realitat en si mateixa. La fotografia em fa plantejar moltes coses sobre què és real i què no.

Opino que el com és normalment més important que el quin, ja que indica una posició davant el món: des d’on fotografio, quina és la meva relació amb la fotografia, etc.

Des d’una cosa concreta, podem veure com funciona un món. Penso que la fotografia mostra l’aparença de les coses, però no la tradueix.

Per a mi la fotografia parla d’idees, de capes semàntiques de significat que un inclou. Comparteixo els interrogants, la incertesa.

La fotografia em serveix per a relacionar-me amb els altres i amb el món. Utilitzo la fotografia com a instrument per a reflexionar sobre la naturalesa del ser social i del ser individual. Amb ella construïm una visió sobre qui som. La voluntat és trobar correspondències emocionals, generar una horitzontalitat amb el món que s’està fotografiant, com afirma Serge Tisseron, tenir una assimilació psíquica del món.

Fotografio per a estimular el pensament crític, com a posicionament polític en la pràctica artística, amb una dimensió ètica i antropològica relacionada amb la possibilitat mateixa de la llibertat humana en la dicotomia entre control i caos en el món actual.