<We_can_help/>

What are you looking for?

>Gloria Oyarzabal
speaker_info

About The Speaker

Gloria Oyarzabal

Londres, 1971

Artista visual i fotògrafa, llicenciada en Belles Arts, programadora i cofundadora de la Sala de Cinema Independent “La Enana Marrón” (Madrid, 1999-1909), diversifica la seva activitat professional entre el cinema, la fotografia i l’ensenyament.

Viu 3 anys a Mali desenvolupant el seu interès per a la construcció de l’imaginari africà, els processos de colonització / descolonització, les noves tàctiques de colonialisme i les diverses veus al voltant dels feminismes africans.

Després del seu pas pel Màster a Blankpaper (2014-15) el seu treball es veu, entre d’altres, a FOTOFESTIWAL (Lodz,Polonia) FORMAT (Derby, United Kingdom), ORGAN VIDA (Zagreb, Croacia), Kaunas Foto (Lituania), PHE PhotoEspaña, Athens Photo (Grecia), Lagos Foto (Nigeria), Museu de la Fotografia Tessalònica (Grecia), SIPF Singapur International Photo Festival, Photo Marseille (Francia), Odessa Foto Days (Ucrania), ARTPHOTOBCN, PHOTO IS:RAEL (Tel Aviv, Israel) …

En 2017 realitza la residència artística Ranchito Escorxador Nigèria a Sud-àfrica entre Madrid i Art House Foundation Lagos (Nigèria) que li permet desenvolupar la seva investigació sobre la colonització del concepte de dona.

Entre els seus premis es troben el Landskrona Foto Dummy Award 2018 (Suècia), Encontros da Imagem Discovery Award 2018 (Pt), FotoFestiwal Lodz Grand Prix 2019 (Polonia), Meitar Award for Excellency in Photography PHOTO IS:RAEL 2020 (Tel Aviv), IMAGES Vevey Dummy Award 2019 (Suïssa), BBA Gallery Foto Prize 2020 (Berlín) i el Aperture Paris Photo Best Photobook of the Year Award 2020.

PONÈNCIA

BUSCANT RESPOSTES A PREGUNTES I PREGUNTES A LES RESPOSTES

Si assumim que és un deure de l’artista obrir els ulls-ment del què observa, llavors anàlisi i activisme són elements intrínsecs: identificar privilegis i responsabilitat, el potencial per aixecar passions, aclarir nebuloses ideològiques, corregir errors històrics, generar debat, provocar nous pensaments, valors i ètica.

La responsabilitat de qui torna a casa i alimenta un imaginari col·lectiu al desenvolupar un projecte, el meu modus operandi segueix els inputs de les alertes, d’un procés de autoqüestionament mà a mà amb la investigació històrica.  

Travessarem part del meu recorregut creatiu des dels meus anys a Mali, quan les meves energies es van centrar en la comprensió de la maquiavèl·lica i nociva construcció de la IDEA d’Àfrica i el seu imaginari, els complexos processos de colonització / descolonització, les estratègies actuals de neocolonització i, gairebé com a conseqüència, l’ampli espectre de veus en els feminismes africans, l’efecte de la colonització i l’imperialisme en el concepte de “dona” en altres societats i la forma en què es gestionen les qüestions de gènere a partir de llavors.  

Els processos de colonització no són només un acte violent geopolític, sinó que a través d’l’idioma, els cànons de bellesa, els conceptes de modernitat, les religions i les estructures socials, les societats africanes es van veure afectades psicològica, espiritual i mentalment..

TALLER

LA FOTOGRAFIA EN EL CONTINENT AFRICÀ: DE LA FOTOGRAFIA D’ESTUDI A LA FOTOGRAFIA PERFORMANCE

El taller consta d’una primera part teòrica i una altra de pràctica. A tall d’introducció, Oyarzabal  farà un breu repàs a la història de la fotografia africana durant el període colonial i postcolonial, una immersió visual a l’excitant i fervent panorama actual de la fotografia del continent africà.

En la segona part del taller s’abordarà un exercici d’edició d’imatges, tenint en compte la narrativa, la intenció, la cromàtica i el diàleg amb la imatge d’arxiu, entre d’altres. Els assistents al taller treballaran per temàtiques, i en grups reduïts, amb l’objectiu de muntar una seqüenciació d’imatges d’acord amb un discurs.