<We_can_help/>

What are you looking for?

>Fotolateras
speaker_info

About The Speaker

Fotolateras

Lola Barcia Albacar (València, 1968) i Marinela Forcadell Bacora (València, 1969)

Fotògrafes itinerants, viatgeres incansables i apassionades de la tècnica estenopeica viatgen enllaunant el món amb les seves càmeres construïdes a partir de llaunes.

D’una manera calmada i serena, retenen imatges de ciutats bullicioses i vives. La seva tècnica les permet veure una ciutat nova com una nova amiga que es vol comunicar. La fotografia estenopeica suposa un temps de reflexió en fer cada fotografia, un temps en el qual succeeixen coses mentre s’està cuinant la imatge a l’interior de la càmera. Un moment en el qual el silenci i la serenitat les transporta. Tot això queda reflectit en cada imatge i s’assaboreix el pas del temps en el resultat, una vegada positivada la fotografia.

En un món com l’actual en el qual la immediatesa col·lapsa el sentiment, donar-li a la fotografia el caràcter de peça única és un atractiu més en el seu treball. Obstinades a enllaunar tot el que es posa davant de les seves càmeres, i sempre d’una forma pausada, porten catorze anys d’aventura fotogràfica viatjant per quatre continents carregades amb 45 llaunes convertides en càmeres. L’objectiu de les Fotolateras és continuar enllaunant al món i als seus habitants.

PONÈNCIA

ENLLAUNANT EL MÓN

Fotolateras parlaran de com han convertit el fer fotos amb llaunes en un estil de vida, i una manera de veure-la i gaudir-la. També compartiran el projecte des del seu inici, els seus viatges i projectes, i resoldran qualsevol curiositat que sorgeixi de la presentació.

TALLER

INICIACIÓ A LA FOTOGRAFIA ESTENOPEICA

* La fotografia estenopeica és la fotografia que es cuina dins d’una llauna metàl·lica sense lent, ni visor, ni disparador. La llum entra per l’estenopo, un petit orifici, formant la imatge en un paper sensible.

 

En aquest curs t’ensenyem a realitzar fotografies amb llaunes i a fotografiar sense necessitat d’una càmera fotogràfica convencional. En un món digital, considerem bàsic poder tornar al principi de la fotografia i fer meravelloses fotos únicament amb una llauna metàl·lica.

 

Coneixerem el fenomen de la formació de la imatge dins d’una llauna i entendrem el desenvolupament tecnològic que porta d’una caixa fosca als dispositius digitals. Veurem diferents càmeres estenopeiques per a comprovar com les diferents grandàries i formes ens donen diferents objectius fotogràfics (50mm, gran angular, etc.). I sortirem a fotollaunejar al carrer amb llaunes prèviament carregades. A partir d’aquest moment s’aniran marcant els temps de cuinat de les fotollaunes i entrarem al laboratori per al seu revelat i positivat.

 

Mitjançant presentacions multimèdia, viatjarem a través de la Història per a veure com el fenomen de formació de la imatge s’ha utilitzat des de la Prehistòria al Naixement de la Fotografia. Repassarem les diferents disciplines científiques i artístiques que sorgeixen a partir del fenomen (òptica, astronomia, perspectiva, fotografia, cinema, etc.). Experimentarem en realitzar una foto amb una llauna i entendrem el fet fotogràfic. Assaborirem el pas del temps a través d’exposicions llargues, en contraposició a la immediatesa del tret fotogràfic. Transmetrem el valor de la peça única mitjançant la foto única. I potenciarem la creativitat en veure transformat un objecte en una cosa allunyada de la seva utilitat inicial, el concepte del reciclatge.

 

El taller inclou paper fotogràfic amb el qual cuinar mínim sis fotollaunes per persona (positiu i negatiu), líquids de revelat, cubetes, pinces, llum vermella, càmeres estenopeiques i material didàctic.