<We_can_help/>

What are you looking for?

>Fernando Maquieira
speaker_info

About The Speaker

Fernando Maquieira

El 1982 comença a treballar com a ajudant en l’estudi del fotògraf Fernando Gordillo (Madrid 1933-2015), destacat representant de l’escola de Madrid.

El 2001 viatja a Mèxic, i allà realitza les fotografies que van donar lloc al seu primer llibre, Veinte díasMéxico.
El 2004 obté una beca de la Diputació de Granada per exposar al Palau dels Comptes de Gabia
la sèrie Sobre l’Alhambra, de la qual va sorgir un nou llibre. La sèrie es va exposar a la Biennal Internacional de Fotografia de Tenerife en 2005. Aquell mateix any, comença una nova sèrie en els museus d’història natural de Brussel·les i Madrid, en els quals fotografia animals dissecats que tracten de tornar a la vida; el resultat va ser Ànima, sèrie que s’exposaria el 2006 a la Casa de Velázquez de Madrid i, el 2008, a la Degroof Foundation-Parc du Château de Bousval (Bèlgica); Festival Internacional de fotografia Getxophoto, a Getxo (Biscaia), i a la Resolution Gallery de Johannesburg (Sud-àfrica).

Rep la Beca FotoPress 07 de la Fundació la Caixa per desenvolupar el projecte Ruta40 a Argentina, on recorre la Ruta 40, que discorre des de la Quiaca, a la frontera amb Bolívia, fins a l’estret de Magallanes, a peu de la Serralada dels Andes. Aquell any té una exposició individual al Centre d’art CAB a Burgos amb una selecció dels seus treballs fins a la data.

Arran del seu treball per documentar obres del Museu del Prado, durant el 2007 va realitzar múltiples sessions fotogràfiques en diferents convents de clausura, que el va portar a idear una nova sèrie sobre la fe i la representació de l’invisible. Un viatge a l’Iran el 2007 i una beca a l’Acadèmia d’Espanya a Roma el 2008-2009 li van permetre completar la sèrie que es va presentar al Festival Internacional de Fotografia de Roma en 2009.

Del 2010 a 2018, va estar treballant en la sèrie Guia Nocturna de Museus, on va passar les nits en més de mig centenar de museus internacionals. Part d’aquest treball es va mostrar el 2014 en el Museu M. Zilinskas Gallery de Kaunas (Lituània), al Festival Internacional de Fotografia Kaunas Photo, on havia obtingut una beca de residència l’any anterior. El juny de 2017 es publica el llibre Nocturna. S’organitza l’exposició Guia Nocturna de Museus de juny a setembre a la Sala Principal de Tabacalera Promoció de l’Art a Madrid formant part del Festival PhotoEspaña 2017. I d’abril a juny de 2018 a la Cripta del Palau de Carles V de l’Alhambra, on es va presentar Ciutat Nocturna, una monografia de les fotografies que va realitzar durant diverses nits deambulant per l’Alhambra.

El desembre de 2018 es publica Al·lucinosi, un llibre que revela el viatge psicodèlic d’unes diapositives del seu arxiu que van ser oblidades durant anys en un soterrani. Amb la humitat es va originar un ecosistema de microorganismes que van colonitzar i van descompondre l’emulsió fotogràfica. El juny de 2019 es va presentar una instal·lació d’aquesta sèrie al Festival de fotografia analògica contemporània Revela-T, a Vilassar de Dalt, Barcelona.

El 2019 viatja a les drassanes Hyunday a Ulsan, Corea de sud, per fotografiar el procés de construcció del Clipper Wilma un gran vaixell per al transport de gas. Un encàrrec per a la publicació d’un nou llibre al juny de 2020. Una fotografia d’aquesta sèrie és seleccionada a la X edició de el Premi Biennal Internacional de fotografia Contemporània Pilar Citoler.

Durant l’estat d’alarma de 2020 treballa en la sèrie Una Història minúscula. Algunes fotografies
es publiquen al costat d’altres autors en el llibre Temps detingut de la Fundació Enaire i durant una setmana del mes de maig de 2021 es publiquen a la secció Opinió del diari El País.

PONÈNCIA

UNA HISTÒRIA MINÚSCULA

Fernando Maquieira, desenvolupa els seus interessos fotogràfics en sèries temàtiques que es relacionen amb l’art, els museus nocturns, els llibres i les experiències que li regala la fotografia. Ha publicat una desena de llibres i els seus treballs han estat exposats a Espanya, Itàlia, Lithuania, Bèlgica, Sud-àfrica. La sèrie Guia Nocturna de Museus va ser exposada a la Sala Tabacalera Madrid, 2017. I la Cripta de Palau de Carles V a l’Alhambra. Granada, 2018. Les seves fotografies es troben en col·leccions com a Fundació Mapfre, Musee Rodin Paris, Col·lecció Alcobendas, entre d’altres.

Donarà un repàs a la seva obra, on va aprendre a viure dels encàrrecs professionals per a poder dur a terme els seus projectes personals, i el lloc on tots dos es creuen.

www.fernandomaquieira.com.