<We_can_help/>

What are you looking for?

>Emilio Morenatti
speaker_info

About The Speaker

Emilio Morenatti

Zaragoza,1969

El 1988 comença fent les seves primeres fotos a El Periódico del Guadalete, un diari local de Jerez (Cadis), mentre continua amb els seus estudis de disseny gràfic.

El 1992 és contractat per l’Agència Efe i estableix la seva base a Sevilla amb motiu de l’Exposició Universal Sevilla 92, on passa a cobrir tota mena d’esdeveniments nacionals i internacionals. Entre ells, dos Jocs Olímpics o la guerra de l’Iraq el 2002.

A finals de 2003 és contractat per l’agència americana de notícies Associated Press com a corresponsal a l’Afganistan, romanent a Kabul i cobrint el procés de democratització del país després de la caiguda del règim Talibà, cobrint desenes d’empotraments amb les patrulles americanes i de les forces de coalició.

El 2005 és enviat per la mateixa agència a cobrir el conflicte de l’Orient Mitjà des de Gaza i Jerusalem. A Gaza cobreix nombroses operacions israelianes sobre la franja, el desallotjament de les colònies jueves o les eleccions palestines, entre d’altres. L’octubre del 2006 és segrestat durant setze hores per una milícia local de Gaza, i el gener del 2007 resulta ferit per un projectil de les tropes israelianes mentre cobria una manifestació contra el mur a la localitat palestina de Bilin. La fotografia d’un coet sortint de la franja de Gaza en direcció a Israel li val una menció d’honor al premi World Press Photo 2007.

El desembre del 2007 Associated Press el nomena cap de fotografia al Pakistan, des d’on cobreix els grans disturbis al país després de la mort de Benazir Bhutto, així com les eleccions i el procés de transició després de la caiguda de la dictadura del general Musharraf.

Del seu treball al Pakistan cal destacar la cobertura de les diferents onades de refugiats originades per la guerra a les Àrees Tribals, a la frontera amb l’Afganistan, sobre empotraments com l’exèrcit pakistanès en la lluita contra els insurgents Talibán, la seva sèrie de retrats sobre la violència domèstica o la crisi provocada per la pujada dels preus dels aliments.

Des de la base al Pakistan cobreix també l’Afganistan, on l’agost del 2009, durant un empotrament amb les tropes nord-americanes al sud del país, el comboi en què viatja pateix un atemptat dels insurgents, a causa del qual perd part de la cama esquerra. Després de gairebé un any de rehabilitació als Estats Units, estableix la seva nova base a Barcelona, des d’on continua viatjant per cobrir esdeveniments internacionals. Entre ells cal destacar la copa del món de futbol de Sud-àfrica 2010, les eleccions presidencials d’Haití i l’epidèmia del còlera al país caribeny, la revolució egípcia que acaba amb el règim dictatorial de Mubarak, la revolució a Líbia, els jocs olímpics i paralímpics a Londres 2012 i la crisi dels refugiats a l’Europa.

Amb un Màster en Fotoperiodisme i Fotografia documental per la Universitat de comunicació de Londres, Morenatti s’encarrega actualment de la producció fotogràfica a Espanya i Portugal per a l’Associated Press i coordina aquesta missió com a editor de contingut editorial per a Europa.

PONÈNCIA

EL FOTOPERIODISME, EN LA SEVA CREUADA

Amb els antics valors que sostenien el seu prestigi -com la fe en la seva veracitat- posats en qüestió, sotmès a un greu afebliment empresarial i amb el seu impacte social diluït en el gran oceà del bombardeig de les imatges, el fotoperiodisme s’enfronta a la creuada de renovar tant la seva funció com la seva pròpia mirada i les narratives visuals que li permetin continuar mantenint el diàleg amb una ciutadania que, a instàncies dels canvis tecnològics, ha canviat la seva manera de relacionar-se amb la imatge i els mitjans de comunicació.

Traiem el cap als reptes d’aquesta creuada en un debat amb dos fotoperiodistes d’àmplia i reconeguda trajectòria. Emilio Morenatti, Premi Pulitzer, i Santi Palacios, Premi World Press Photo, moderats per Juan María Rodríguez, periodista i director de Full Frame.