<We_can_help/>

What are you looking for?

>David Trueba
speaker_info

About The Speaker

David Trueba

David Trueba va estudiar Periodisme i va començar a treballar en premsa, ràdio i televisió. El seu primer crèdit com a guionista va ser en la pel·lícula Amo tu cama rica (1992), a la qual van seguir títols com Los peores años de nuestra vida (1994), Two Much (1995), Perdita Durango (1997), La niña de tus ojos (1998), Vengo (2000) o Balseros (2002), únic documental espanyol nominat a l’Oscar fins avui.

La seva carrera com a director comença l’any 1996 amb la pel·lícula La buena vida presentada en la Quinzena dels Realitzadors de Cannes. L’any 2000 va dirigir Obra maestra i el 2003 Soldados de Salamina, presentada en la secció Una cierta mirada del Festival de Cannes. El 2006 amb Bienvenido a casa va rebre el premi al Millor Director en el Festival de Màlaga. Aquest mateix any dirigeix al costat de Luis Alegre la pel·lícula-conversa sobre Fernando Fernán-Gómez, La silla de Fernando. Escrita i dirigida el 2011, Madrid, 1987 va ser seleccionada pel festival de Sundance. L’any 2013 va presentar Vivir es fácil con los ojos cerrados en la secció oficial del festival de Sant Sebastià, pel·lícula que aquell any va rebre sis Premis Goya i va ser seleccionada per a representar a Espanya en els Oscar. Casi 40, de 2018, va ser reconeguda amb el Premi Especial del Jurat del Festival de Màlaga. El 2019 presenta Si me borrara el viento lo que yo canto, un documental sobre la figura de Chicho Sánchez Ferlosio. El 2020 estrena A este lado del mundo en el Festival de Màlaga, pel·lícula que no va poder ser distribuïda en sales per la pandèmia sanitària.

Paral·lela a la seva carrera al cinema ha mantingut la seva activitat literària i com a articulista de premsa. Ha publicat sis novel·les, totes elles a l’editorial Anagrama i traduïdes a més de deu llengües: Abierto toda la noche (1995), Cuatro amigos (1999), Saber perder (2008), que li va valer el Premi Nacional de la Crítica a la Millor Novel·la i ser finalista del prestigiós Premi Médicis en la seva traducció francesa, Blitz (2015), Tierra de campos (2017) i Queridos niños (2021). Amb Anagrama signa també dos quaderns breus d’assaig: La tiranía sin tiranos (2018) i Ganarse la vida (2020). Y els seus articles en premsa han estat recollits en diverses antologies.

PONÈNCIA

Passions i fronteres

Les fotografies d’Ernesto Valverde revelen la fascinació de l’autor per les passions alienes, els personatges fronterers i la importància dels espais col·lectius. Què mou a les persones, què els porta a l’eufòria i a l’èxtasi, a la desesperació o la il·lusió?

En certa manera, aquest retrat de les passions, dels nostres temps de violència i desemparament i d’aquests llocs frontera és el que també ha inspirat a David Trueba en escriure els seus llibres i rodar algunes de les seves pel·lícules.