About The Speaker

Aleix Plademunt
Girona, 1980
Abandona els estudis d’enginyeria a la UdG per a dedicar-se de ple a la fotografia. El 2003 es llicencia en fotografia al CTIM de la UPC i el 2011, juntament amb Roger Guaus i Juan Diego Valera, crea el projecte editorial Ca l’Isidret amb qui ha editat més de 20 publicacions.
Durant tots aquests anys no ha deixat de treballar en projectes fotogràfics personals com Espectadors (2006), Nada (2007), DubaiLand (2008), Tot (2009), Movimientos de Suelo (2010), Almost There (2010-2013), Morishita (2017), Un passaggio (2017), Trafalgar (2019), Iberia (2019) i Matter (2013-2022).
És autor de 8 llibres: Matter (co- publicat entre Spector Books i Ca l’Isidret, maig 2022), Intempèries /Hinterlands (Ca l’Isidret, 2021), Iberia (Ca l’Isidret, 2019), Un passaggio (Ca l’Isidret, 2017), 森下Morishita (Ca l’Isidret, 2017), Almost There (Co-Publicat entre MACK i Ca l’Isidret, 2013), Ca l’Isidret (Ca l’Isidret, 2012) i Movimientos de suelo (Ca l’Isidret, 2011).
Ha realitzat residències artístiques i ha rebut diferents beques per tal de desenvolupar o continuar els seus projectes com Hangar / ADM México Residency program (2017), Tokyo Wonder Site / El Ranchito Residency (2015), Beca Artes Plásticas Fundación Botín (2015) i Beca Fotopress La Caixa (2008).
Des de l’any 2003 ha realitzat una vintena d’exposicions individuals i més de 40 col·lectives, de les que en destaca: Matter, a la Canal Isabel II (Madrid, 12-05-22) i al MACBA (Barcelona, 22-10-21 / 27-2-22], i Almost There a la IMA Gallery (Tòquio, Japó, 13-03-15] i a Le Bal (Paris, 12-12-13).
PONÈNCIA
MATTER
Aleix Plademunt presentarà el seu darrer treball, Matter, el qual ha estat treballant des del 2013 i just aquest 2022 ha conclòs. Mitjançant el llenguatge fotogràfic, analitza una de les qüestions més antigues de la nostra existència: l’origen, però també l’evolució. L’espècie humana sorgeix d’una de les alineacions evolutives més recents en l’espai i el temps. Ens hem esforçat per dominar i transformar la matèria. No obstant això, l’evolució és un procés complex que només és possible gràcies a la imitació precisa dels processos originals.
Utilitzant la ciència com a punt de partida, Matter proposa una profunda pausa per revisar i extreure noves conclusions sobre nosaltres i el nostre entorn. Explorant també qüestions geopolítiques i colonials, el projecte té com a objectiu assenyalar certes relacions entre materials, matèries primeres i les conseqüències de l’explotació provocades als llocs on es troben aquests, així com les conductes i relacions sociopolítiques que se’n deriven.
El projecte fotogràfic ha estat realitzat entre Espanya, Islàndia, França, Suïssa, Bèlgica, Hongria, Holanda, Iran, Japó, Mèxic, EUA, Brasil, Perú, Argentina i Bolívia. Per tant, constitueix una obra ambiciosa que recentment ha estat exposada a mode introductori al MACBA dins de l’exposició Apunts per a un incendi dels ulls. Aquest mes de maig es presentarà íntegrament a la Sala Canal Isabel II de Madrid, i també es publicarà en format llibre per Ca l’Isidret i Spector Books.
TALLER
EL REPTE DE FER UNA PUBLICACIÓ EN UN TEMPS RECORD
Durant tres hores pensarem un tema, sortirem a fer fotos, les editarem, les discutirem, les maquetarem, imprimirem les pàgines i les graparem. Treballarem perquè a part d’aconseguir aquesta fita rècord, la publicació resultant tingui coherència i rigor.
Aquest taller té tres propòsits ben marcats, per una banda, ser coneixedors de tots els processos implícits en el procés de realització d’una publicació. Des de la presa de fotografies fins a la impressió. Per altra banda, pensar i treballar les imatges en tant que símbol. A cada taller farem un exercici fotogràfic vinculat a un tema que definirem inicialment, intentant resoldre un gest, emoció o concepte. En comptes de fer fotografies amb un apropament documental o indicial, farem imatges simbòliques per referir-nos al concepte. I per últim, continuarem gaudint de la fotografia i de Formentera.



